Для Студентів Економістів !...Легко качати - легко здавати...!
Субота, 18.05.2024, 19:05
» Меню сайту

» Опитування
Оцініть с_а_й_т...!
Всього відповідей: 222
» Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2009 » Серпень » 13 » Експерти: Відновленню світової економіки може перешкодити сильне скорочення обсягів торгівлі
Експерти: Відновленню світової економіки може перешкодити сильне скорочення обсягів торгівлі
21:18

Останнім часом з'являються перші ознаки поступового відновлення світової економіки. Проте деякі експерти побоюються, що цьому може перешкодити сильне скорочення обсягів світової торгівлі – наймасштабніше з часів Великої депресії 30-х рр. минулого століття, передає Reuters.

Чіткого взаємозв'язку між світовим ВВП і обсягом світової торгівлі немає. Але після того, як деякі держави почали вживати заходи, спрямовані на обмеження торгівлі, стало зрозуміло, що посилення протекціонізму і скорочення світової торгівлі перешкодить відновленню світової економіки.

Найцікавіше, що до цих пір незрозуміло, чому поточна фінансова криза привела до такого різкого скорочення обсягів світової торгівлі. За словами професора економіки Стенфордського університету Рональда Мак-Кіннона, причин для цього декілька: це і падіння доходів населення, і скорочення обсягів кредитування, і заходи, вжиті для обмеження торгівлі.

Звичайно, останні статдані вже не такі плачевні, як кілька місяців тому. За підсумками червня ц.р. майже всі найбільші держави повідомили про поступове відновлення обсягів торгівлі. "Обсяги світової торгівлі впали в червні 2009 р. в порівнянні з червнем 2008 р. на 25%, проте відносно попереднього місяця цей показник почав демонструвати зростання", - відзначає провідний економіст Світового банку (СБ) Керолайн Фроїнд.

За її оцінками, скорочення обсягів світової торгівлі за підсумками 2009 р. складе 12-20%. "Проте відновлення торгівлі буде досить швидким. Обсяги торгівлі скорочувалися рекордно швидкими темпами, але і зростати будуть теж досить швидко", - додає експерт.

Впродовж останніх 50 років світова торгівля і зростала, і скорочувалася набагато швидше, ніж обсяги світового ВВП, запевняє К.Фроїнд. "У 1960-х рр. обсяги світової торгівлі зростали удвічі швидше за ВВП, а на початку XXI століття зростання світової торгівлі було швидше в 3,5 разу. При цьому під час рецесій світова торгівля скорочується в п'ять разів швидше за світовий ВВП", - зазначила експерт.

У свою чергу Світова організація торгівлі прогнозує, що обсяг світової торгівлі скоротиться в поточному році на 10%. Раніше СОТ прогнозувала зниження світової торгівлі на 9%. В той же час організація відзначила ознаки уповільнення темпів падіння торгівлі. За словами голови СОТ Паскаля Ламі, "цифри свідчать, що азіатські країни можуть стати лідерами відновлення світової торгівлі".

Правда, таку оптимістичну точку зору поділяють далеко не всі міжнародні організації. Ще на початку липня глава СБ Роберт Зеллік заявив, що багато світових урядів намагатимуться обмежити торгівлю найближчими місяцями, якщо глобальний економічний спад продовжиться. На його думку, менш розвинені країни, в яких вища залежність від обмеженого числа товарів, що експортуються, більше інших постраждають від підвищення торгових бар'єрів. "Коли глобальна економіка відновлюється, протекціоністські заходи перешкодять країнам, що розвиваються, знайти швидкий вихід з кризи, і лише затягнуть їх страждання", - підкреслив глава Світового банку.

12.08.2009
Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 2943 | Додав: S_R_G | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 1
1 Fapopilla  
0
test

Ім`я *:
Email *:
Код *:
» Форма входу
» Календар
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
» Сьогодні...

Курсы валют Курсы валют


Copyright S_R_G © 2024