Для Студентів Економістів !...Легко качати - легко здавати...!
Субота, 18.05.2024, 15:29
» Меню сайту

» Опитування
Оцініть с_а_й_т...!
Всього відповідей: 222
» Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2009 » Серпень » 13 » Експерти: Єврозона виходить з рецесії
Експерти: Єврозона виходить з рецесії
21:22

Держави єврозони оприлюднили сьогодні статистику по ВВП за підсумками II кварталу. Опубліковані дані виявилися істотно кращими за очікування аналітиків: економіки Німеччини і Франції вийшли з рецесії, а в цілому ВВП єврозони скоротився всього на 0,1%, передає Reuters.

Оприлюднені дані лише в черговий раз підтверджують припущення, що найгірший період кризи, що почалася зі спаду житлового ринку США в 2007 р., залишився у минулому. "Рецесія закінчилася, причому не тільки в Германії. Шок, викликаний банкрутством Lehman Brothers, залишився у минулому", - відзначає експерт Commerzbank Йорг Кремер.

З цим твердженням важко не погодитися. Через два роки після початку кризи демонструє ознаки стабілізації американська економіка, а Комітет ФРС США з операцій на відкритих ринках вперше з серпня 2008 р. не назвав американську економіку слабкою або такою, що сповільнюється.

Банк Англії дотримувався більш стриманого тону в квартальному звіті, заявивши, що рецесія у Великобританії закінчиться на початку наступного року, але економіці буде потрібно багато часу, щоб повністю відновитися. Зараз Великобританія знаходиться не в найкращій формі: її економіка за підсумками II кварталу скоротилася на 0,8%.

Економіст Fortis Bank Нік Куніс відзначає, що в цілому економіка єврозони виходить з рецесії завдяки пожвавленню світової економіки і урядовим стимулам. "Ми побачили істотне поліпшення експортного попиту, при цьому чистий експорт, ймовірно, зробив позитивний вплив на зростання. В той же час державні схеми заохочення покупки автомобілів в єврозоні підвищили споживчі витрати", - підкреслив експерт.

Правда, навіть не дивлячись на оптимістичну статистику, експерти закликають залишатися обачними. За їх словами, все ще продовжує рости дефіцит бюджетів і збільшується безробіття. "Головний ризик для Німеччини – найбільшої економіки єврозони – різке зростання безробіття. Якщо компанії почнуть восени звільняти людей, це дуже сильно ударить по споживанню", - говорить експерт економічного інституту DIW Крістіан Дрегер.

Також не встигла повністю відновитися від кризи банківська система ЄС: банки в багатьох державах все ще знаходяться в жалюгідному стані і цілком залежать від держпідтримки. "Питання полягає в тому, як довго це продовжиться. Є ще безліч проблем, які не вирішені. Зокрема, банківський сектор залежить від державної допомоги, - відзначає представник LBBW Йенс-Олівер Ніклаш. - Поки не стане ясно, що капітальна база банків міцна, ми не можемо сказати, що криза завершена".

У свою чергу аналітик BNP Paribas говорить, що стабільне зростання єврозони почнеться не раніше середини 2010 р. За його словами, економіці до цих пір заважає високий рівень безробіття. "Оскільки показники ринку праці є такими, що відстають, рівень безробіття, ймовірно, значно зросте найближчими місяцями, негативно впливаючи на довіру споживачів і готовність домогосподарств робити покупки", - вважає експерт. При цьому, не дивлячись на деякі поліпшення, фінансові і грошово-кредитні умови все ще порівняно складні. "Згідно з останніми статистичними даними від ЄЦБ, зростання кредитування нефінансовим компаніям як і раніше знижувалося в червні. Надлишок виробничих можливостей в економіці може обмежити інвестиції", - підсумовує експерт.

13.08.2009
Переглядів: 907 | Додав: S_R_G | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
» Форма входу
» Календар
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
» Сьогодні...

Курсы валют Курсы валют


Copyright S_R_G © 2024