Для Студентів Економістів !...Легко качати - легко здавати...!
Неділя, 19.05.2024, 15:08
» Меню сайту

» Опитування
Оцініть с_а_й_т...!
Всього відповідей: 222
» Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2009 » Серпень » 25 » Долар не поступається гривні, але економіці не заважає
Долар не поступається гривні, але економіці не заважає
16:44

         Однією з головних інтриг залишається те, яким надалі буде курс долара. Ситуація настільки неоднозначна, що тут можна ледь не на кавовій гущі ворожити. Разом із тим, сильна американська валюта та слабка гривня дає деякі плюси вітчизняним експортерам - наразі вони мають усі шанси перевищити долю імпорту у зовнішньоторговому балансі України. Головне, щоб на валютному ринку не було занадто великих коливань, які завжди призводять до паніки серед населення.  

Долар минулого тижня залишався в діапазоні 8,2-8,4 грн, не бажаючи відступати до свого попереднього рівня - в межах до восьми гривень. Гравці ринку, побоюючись осінньої девальвації, переграли самих себе – почали завчасно запасатися доларом і в результаті отримали сьогоднішній підвищений курс, - зазначає видання „Дело". Долі Нацбанку у цій ситуації не позаздриш – з одного боку, звісно, треба і вгамувати попит на валюту, зміцнюючи гривню, а з іншого – банки мають дуже велику спокусу до спекуляцій: купити у головного регулятора "зелений" за пільговою ціною, а потім пустити його на ринок за іншою ціною.  

Уряд тим часом, за неофіційними даними, розраховує на курс не більше 8,5 грн за долар на наступний рік. Про ці плани Кабінету Міністрів „Дело" дізналося зі своїх конфіденційних джерел. Але ця цифра ще не остаточна – урядовці продовжують дискутувати. Загалом, прогноз на курс обміну валют Кабміну має подавати Рада Національного банку України, яку очолює Петро Порошенко. Згідно з Бюджетним кодексом, вона мала ще до початку квітня затвердити основи грошово-кредитної політики на 2010 рік, у тому числі і обмінний курс, але не зробила цього. Уряду тим часом треба до середини вересня вже подати до Верховної Ради проект Державного бюджету на наступний рік. „Дело" зазначає, що, очевидно, Рада Нацбанку так і не виконає свого зобов’язання, бо часу на збори спеціального засідання залишилося зовсім мало, а Петро Порошенко перебуває у відпустці. Загалом, урядовцям уже не звикати брати на себе таку відповідальність щодо прогнозування курсу – минулого року Рада НБУ також відсторонилася від цієї невдячної справи.

Експерти, яких опитало видання, вважають, що урядовий курс дещо занижений, але разом із тим цілком реальний. Наприклад, деякі інвестиційні компанії орієнтуються на цифру 9 грн/дол., а 8,5 – називають оптимістичною планкою. При цьому вони зауважують, що головним чинником, яким впливатиме на курс наступного року, будуть президентські вибори. Яка політична сила не прийшла б до влади, вона, швидше за все, послаблюватиме гривню для стимулювання економічного зростання, адже девальвація завжди грає на руку експортерам.

Розмах прогнозів – від 7,5 до 14 гривень за долар

„Газета по-киевски" зазначає, що зазвичай урядовий валютний прогноз завжди справджувався, коли у 2005 та 2006 закладали курс на рівні 5,10-5,05 гривень. Проте коли на ринку запанувала нестабільність, очікування влади та експертів почали суттєво розходитися. Серед незалежних аналітиків намітився розподіл на тих, хто в цілому погоджується з урядовими прогнозами, і тих, хто виступає проти них. Що стосується останнього неофіційного прогнозу, то в його оцінці експерти також розділилися, як пише „Газета...", на песимістів і оптимістів. Перші переконані, що наступного року долар коштуватиме від 9 до 14 гривень. Вони звертають увагу на ті факти, що заборгованість українських компаній нікуди не дінеться і це постійно підтримуватиме попит на долар. Крім того, на нього впливатимуть і масштабні розрахунки за газ, а також стійкий інтерес населення, яке не довіряє національній валюті, до накопичення валютних запасів.

Оптимісти тим часом кажуть, що на початку наступного року гривня почне активно відвойовувати свої позиції, оскільки закінчаться вибори і бізнесмени, які через політичну невизначеність виводили гроші з України, повернуть свої капітали на ринок. З приводу корпоративних боргів прибічники оптимістичного сценарію зазначають, що левову частку з них вдасться продовжити і тому навряд чи вони матимуть великий вплив на ринок. Підтримку гривні надаватиме і видача чергового траншу кредиту Міжнародного валютного фонду, а також запаси НБУ для здійснення інтервенцій на ринку. Крім того, якщо уряд дотримуватиметься рекомендацій МВФ і проводитиме стриману бюджетну політику, це також позитивно позначиться на курсі національної валюти, який коливатиметься в межах 7,5-8,5 гривень.

Вітчизняні виробники наступають на імпорт

Сильний долар між тим зіграв на руку українським експортерам, що позитивно позначається і на економіці. Дефіцит зовнішньої торгівлі, наприклад, останнім часом активно скорочується і не виключено, що вже наступного року Україна більше експортуватиме своїх товарів на зовнішні ринки, ніж ввозитиме чужі. Такого ще не було за останні п’ять років, - підкреслює видання „Деловая столица". Криза зіграла певним чином на користь українських експортерів. Хоча кількість їхніх замовлень суттєво знизилася, але при цьому потік імпорту в Україну скоротився ще більше. Цьому сприяло декілька чинників. 

По-перше, внаслідок девальвації гривні імпорт подорожчав і попит на нього значно впав, тому деякі категорії товарів продавці взагалі припинили завозити. По-друге, свою роль зіграло введення захисного додаткового мита у 13%. У результаті імпорт автомобілів, зокрема, скоротився майже у шість разів. Українські товари також надходили за кордон в обмежених кількостях, але їхній продаж зменшився не настільки, як імпорт в Україні. Падіння попиту на міжнародних ринках сильно вдарило по металургам, хімікам і залізничникам. А ось аграріям у цьому плані пощастило найбільше – їхній товар добре розходився на ринку, незважаючи на кризу. Експерти кажуть, що доля імпорту у балансі України досі перевищує долю експорту, але при збереженні нинішніх тенеденцій уже наступного року матимемо протилежну картину.

Вихід із кризи розпочався!

Минулого тижня стали відомі ще деякі приємні економічні дані. Зокрема, щодо збільшення притоку іноземних інвестицій в Україну, а також зниження темпів скорочення виробництва у металургії. Урядовці сподіваються, що усе це свідчить про завершення кризи і початок економічного відновлення. Незалежні експерти тим часом більш обережні у своїх оцінках, - передає видання „День". Вони не заперечують наявність низки позитивних сигналів, проте вважають, що ці знаки не є показовими і систематичними. І наразі все залежить від того, як надалі поводитиметься промисловість, яка, у свою чергу, напряму пов’язана із ситуацією на міжнародних ринках: якщо  зростатиме попит, то промислове виробництво не змушуватиме довго чекати на себе для того, аби його задовольнити. У цілому ж економісти погоджуються, що держава вже впоралася з кризою і зараз вийшла на шлях подолання її наслідків. Тут Україна має два варіанти розвитку подій: або повільно нарощувати темпи, або ж стрімко повертатися на докризовий рівень. Хоча швидше ніж за рік пройти цей шлях навряд чи вдасться, - переконані експерти.

Українці тим часом знайшли проти кризи свої рецепти. Зокрема, вони почали активніше ходити у кіно – кінотеатри підрахували, що тільки за перші три місяці цього року до них завітало на 40% більше людей, ніж торік. При цьому ціни на квитки залишалися без змін, - повідомляє видання „Комсомольская правда в Украине". Натомість книги українці стали читати менше – все-таки не таке захоплююче заняття, порівняно з переглядом фільмів на великому екрані. Відпочивали цього сезону наші співвітчизники набагато скромніше, ніж минулого року – багато хто відмовився від закордонних поїздок чи взагалі від відпочинку на морі. Люди здебільшого їздили на дачі та у селища до рідних.

Попереду осінь – пора, коли ділова активність зазвичай підвищується. Компанії складають плани на подальший рік, запроваджують нові проекти, займаються пошуком нових співробітників. Можливо, що нинішня осінь не буде виключенням. Це вже не 2008 рік, коли фінансові ринки впали, а світову економіку шокувало банкрутство декількох найбільших у США банків. На сьогоднішній день світ поступово долає рецесію. І ми разом із ним. 


Олександра Лебедєва. INTV

Переглядів: 890 | Додав: S_R_G | Теги: Долар, курси валют | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
» Форма входу
» Календар
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
» Сьогодні...

Курсы валют Курсы валют


Copyright S_R_G © 2024